EnerZIE: energieverbruik bijhouden in een Google Spreadsheet

Door nickyb2 op maandag 29 mei 2017 09:00 - Reacties (15)
Categorie: energie, Views: 3.979

Hoewel ik normaal gesproken alles probeer te automatiseren als het te automatiseren is, gebruik ik een niet automatische variant voor het bijhouden van mijn energieverbruik 8)7. Raar? Misschien.. In maart 2014 heb ik een nieuwe elektriciteit en gas meter gekregen, variant 'slim'. Uiteraard van alles er aan gehangen zoals mindergas, enelogic en energiemanageronline, echter kon geen één mij overtuigen het te blijven gebruiken.

Dus.. zelf maar iets ontwikkelen dan. Omdat ik geen 'gegevens' wilde kwijt raken, schreef (typ) ik braaf elke eerste van de maand mijn meterstanden in een Google Spreadsheet. Het idee was 'veilig stellen'.
Vervolgens was het een haat-liefde verhouding met iets zelf ontwikkelen. Wat ik ook ontwikkelde om mijn meterstanden automatisch uit te lezen en inzicht te tonen, bood het weinig extra t.o.v. de spreadsheet die ik steeds uitbreidde. Zelfs toen de zonnepanelen op het dak kwamen, had het mijn voorkeur om de spreadsheet uit te breiden.

Het hele idee, zelf iets ontwikkelen, heb ik laten varen, misschien dat ik het ooit nog eens oppak maar voorlopig niet. De spreadsheet bied mij het inzicht wat ik nodig heb en dat is voldoende voor nu. Kan het beter? Zeer zeker, dus tijd om het te delen en ervaring en meningen te verzamelen van anderen.

De spreadsheet geeft je inzicht in de volgende twee zaken:
  • een indicatie van je verbruik voor een jaar van zowel elektriciteit als gas
  • een indicatie van je energiekosten per maand, in verhouding met het voorschot wat je betaald
Je krijgt, tenzij je elke dag je meterstanden invult, geen inzicht in hoeveel je elke dag verbruikt. Ik vind dat zelf namelijk totaal niet belangrijk. De ene dag staat bij mij de wasmachine, droger en vaatwasser aan, de andere dag weer niet. De hoeveelheid elektriciteit die ik per dag verbruik veranderd te veel waardoor het voor mij niet interessant is.

De spreadsheet is vrij eenvoudig, slechts twee tabbladen, één voor je meterstanden en de berekeningen en één voor je tarieven. Na het invullen van je meterstanden en een tarief wordt er een 'gemiddelde' berekend van de afgelopen 3 jaar om een indicatie te geven van het aantal kWh en m3 dat verbruikt/opgewekt wordt per jaar. Combineer deze indicatie met het tarief en je weet hoeveel je ongeveer terug krijgt of bij moet lappen aan de energietent. Naar mate je meer meterstanden hebt, het liefst van de afgelopen 3 jaar, hoe beter de indicatie is.
https://tweakers.net/ext/f/62A6PEaZceRgTv5pwrU2EkEU/medium.png
Je mag zelf kiezen hoe vaak je je meterstanden invult, zelf vul ik ze één maal per maand in. Soms ook wel eens vaker, soms vergeet ik het ook wel eens. Voor de spreadsheet maakt het niet zo heel veel uit, behalve dat de seizoensinvloeden hierdoor hoger kunnen zijn. Bij het berekenen van één jaar geleden gaat hij op zoek naar een ingevulde meterstand van één jaar geleden of de 'vorige' als hij de die datum niet vindt. Dit kan betekenen dat je, als je je meterstanden sporadisch invult je een paar maanden meer in de berekening krijgt. Het meest handig is om je meterstanden eens per week, maand of per twee maanden in te vullen.

Als je je tarieven hebt ingevuld kun je één van de tarieven selecteren via de dropdown. Vervolgens worden de kosten berekend aan de hand van het gekozen tarief.

De spreadsheet kun je hier vinden. Om een beeld te geven hoe het er na 3 jaar uitziet heb ik er een hoop gegevens in gezet. Maak een kopie en schoon de boel op en vul je eigen meterstanden/tarieven in.

Veel plezier ermee. Alle tips, ideeën, bugs zijn welkom.