EnerZIE: energieverbruik bijhouden in een Google Spreadsheet

Door nickyb2 op maandag 29 mei 2017 09:00 - Reacties (15)
Categorie: energie, Views: 3.979

Hoewel ik normaal gesproken alles probeer te automatiseren als het te automatiseren is, gebruik ik een niet automatische variant voor het bijhouden van mijn energieverbruik 8)7. Raar? Misschien.. In maart 2014 heb ik een nieuwe elektriciteit en gas meter gekregen, variant 'slim'. Uiteraard van alles er aan gehangen zoals mindergas, enelogic en energiemanageronline, echter kon geen één mij overtuigen het te blijven gebruiken.

Dus.. zelf maar iets ontwikkelen dan. Omdat ik geen 'gegevens' wilde kwijt raken, schreef (typ) ik braaf elke eerste van de maand mijn meterstanden in een Google Spreadsheet. Het idee was 'veilig stellen'.
Vervolgens was het een haat-liefde verhouding met iets zelf ontwikkelen. Wat ik ook ontwikkelde om mijn meterstanden automatisch uit te lezen en inzicht te tonen, bood het weinig extra t.o.v. de spreadsheet die ik steeds uitbreidde. Zelfs toen de zonnepanelen op het dak kwamen, had het mijn voorkeur om de spreadsheet uit te breiden.

Het hele idee, zelf iets ontwikkelen, heb ik laten varen, misschien dat ik het ooit nog eens oppak maar voorlopig niet. De spreadsheet bied mij het inzicht wat ik nodig heb en dat is voldoende voor nu. Kan het beter? Zeer zeker, dus tijd om het te delen en ervaring en meningen te verzamelen van anderen.

De spreadsheet geeft je inzicht in de volgende twee zaken:
  • een indicatie van je verbruik voor een jaar van zowel elektriciteit als gas
  • een indicatie van je energiekosten per maand, in verhouding met het voorschot wat je betaald
Je krijgt, tenzij je elke dag je meterstanden invult, geen inzicht in hoeveel je elke dag verbruikt. Ik vind dat zelf namelijk totaal niet belangrijk. De ene dag staat bij mij de wasmachine, droger en vaatwasser aan, de andere dag weer niet. De hoeveelheid elektriciteit die ik per dag verbruik veranderd te veel waardoor het voor mij niet interessant is.

De spreadsheet is vrij eenvoudig, slechts twee tabbladen, één voor je meterstanden en de berekeningen en één voor je tarieven. Na het invullen van je meterstanden en een tarief wordt er een 'gemiddelde' berekend van de afgelopen 3 jaar om een indicatie te geven van het aantal kWh en m3 dat verbruikt/opgewekt wordt per jaar. Combineer deze indicatie met het tarief en je weet hoeveel je ongeveer terug krijgt of bij moet lappen aan de energietent. Naar mate je meer meterstanden hebt, het liefst van de afgelopen 3 jaar, hoe beter de indicatie is.
https://tweakers.net/ext/f/62A6PEaZceRgTv5pwrU2EkEU/medium.png
Je mag zelf kiezen hoe vaak je je meterstanden invult, zelf vul ik ze één maal per maand in. Soms ook wel eens vaker, soms vergeet ik het ook wel eens. Voor de spreadsheet maakt het niet zo heel veel uit, behalve dat de seizoensinvloeden hierdoor hoger kunnen zijn. Bij het berekenen van één jaar geleden gaat hij op zoek naar een ingevulde meterstand van één jaar geleden of de 'vorige' als hij de die datum niet vindt. Dit kan betekenen dat je, als je je meterstanden sporadisch invult je een paar maanden meer in de berekening krijgt. Het meest handig is om je meterstanden eens per week, maand of per twee maanden in te vullen.

Als je je tarieven hebt ingevuld kun je één van de tarieven selecteren via de dropdown. Vervolgens worden de kosten berekend aan de hand van het gekozen tarief.

De spreadsheet kun je hier vinden. Om een beeld te geven hoe het er na 3 jaar uitziet heb ik er een hoop gegevens in gezet. Maak een kopie en schoon de boel op en vul je eigen meterstanden/tarieven in.

Veel plezier ermee. Alle tips, ideeën, bugs zijn welkom.

Volgende: Home Assistant: Philips Hue Motion Sensor 10-'16 Home Assistant: Philips Hue Motion Sensor

Reacties


Door Tweakers user walteij, maandag 29 mei 2017 09:28

Je kunt zo'n slimme meter toch ook met een RB Pi uitlezen en dan via Domoticz bekijken?
Dan vergeet je ook niet meer om de meter uit te lezen, je kunt de frequentie ook wat hoger zetten.

https://infi.nl/nieuws/ho...terkast-met-raspberry-pi/

Door Tweakers user nickyb2, maandag 29 mei 2017 10:08

walteij schreef op maandag 29 mei 2017 @ 09:28:
Je kunt zo'n slimme meter toch ook met een RB Pi uitlezen en dan via Domoticz bekijken?
Dan vergeet je ook niet meer om de meter uit te lezen, je kunt de frequentie ook wat hoger zetten.

https://infi.nl/nieuws/ho...terkast-met-raspberry-pi/
Je kunt inderdaad je P1 meter uitlezen met Domoticz, of enige andere domotica software. Mijn voorkeur heeft het echter niet, vaak werken ze met dag totalen ipv meterstanden. Daarnaast wil ik ook graag mijn zonnepanelen er bij verwerkt om het cumulatieve verbruik te bepalen en de tarieven ondersteunen ze meestal niet.

Vandaar mijn 'spreadsheet'.

Door Tweakers user Qwerty-273, maandag 29 mei 2017 10:21

Aangezien mijn leeszintuigen gingen kriebelen van de vele het's. Het is de spreadsheet. Zie ook http://www.vandale.nl/opz...ttern=spreadsheet&lang=nn ;)
De spreadsheet zelf ziet er leuk uit.

Door Tweakers user nickyb2, maandag 29 mei 2017 11:29

Qwerty-273 schreef op maandag 29 mei 2017 @ 10:21:
Aangezien mijn leeszintuigen gingen kriebelen van de vele het's. Het is de spreadsheet. Zie ook http://www.vandale.nl/opz...ttern=spreadsheet&lang=nn ;)
De spreadsheet zelf ziet er leuk uit.
Gevoelsmatig vind ik de zo raar klinken, maar goed.. de it is.

Door Tweakers user BillsGate, maandag 29 mei 2017 12:06

Thnx! Heel nuttig! Heeft heel wat werk ingezeten volgens mij :)

Ik ben wel even aan het puzzelen geweest om hem ingevuld te krijgen en eerlijk gezegd begrijp ik nog niet helemaal hoe dat ik alles moet uitlezen. Ik snap dat, omdat ik pas vanaf 12 september mijn slimme meter uitlees, de sheet niet genoeg data heeft om een goede prognose te maken:
http://imgur.com/0vMlDan

Ik blijf hem gewoon nog een tijdje aanvullen, kijken wat er gebeurt :)

Door Tweakers user nickyb2, maandag 29 mei 2017 13:10

BillsGate schreef op maandag 29 mei 2017 @ 12:06:
Thnx! Heel nuttig! Heeft heel wat werk ingezeten volgens mij :)

Ik ben wel even aan het puzzelen geweest om hem ingevuld te krijgen en eerlijk gezegd begrijp ik nog niet helemaal hoe dat ik alles moet uitlezen. Ik snap dat, omdat ik pas vanaf 12 september mijn slimme meter uitlees, de sheet niet genoeg data heeft om een goede prognose te maken:
http://imgur.com/0vMlDan

Ik blijf hem gewoon nog een tijdje aanvullen, kijken wat er gebeurt :)
Het werkt het beste als je drie jaar meterstanden hebt. Je zou voor nu best de formules achter de prognoses kunnen aanpassen door die bijvoorbeeld op het afgelopen jaar te zetten.

Ik zou je wel willen aan raden om je onderste regel weg te halen, die is niet compleet. Dan kloppen de totalen bovenin ook beter.

Door Tweakers user i-chat, maandag 29 mei 2017 13:11

Ik vraag me af of je zoiets zou kunnen automatiseren. Het door een stukje software laten uitlezen van je input en uitput waarden en het eens per x tijd vragen om tariefscorrecties moet mogelijk zijn zou ik denken
Verder is het wel een mooi stukje werk om overzicht te geven

Door Tweakers user nickyb2, maandag 29 mei 2017 13:12

i-chat schreef op maandag 29 mei 2017 @ 13:11:
Ik vraag me af of je zoiets zou kunnen automatiseren. Het door een stukje software laten uitlezen van je input en uitput waarden en het eens per x tijd vragen om tariefscorrecties moet mogelijk zijn zou ik denken
Verder is het wel een mooi stukje werk om overzicht te geven
Ik automatiseer het op de eerste van de maand de huidige meterstanden naar telegram te sturen. Ik vul ze dan zelf handmatig in. Die enkele keer per maand vind ik de moeite niet om het verder te automatiseren.

Het is niet dat ik het niet geprobeerd heb, maar.. tijd vs winst vond ik het niet kunnen.

Door Tweakers user BillsGate, maandag 29 mei 2017 14:56

nickyb2 schreef op maandag 29 mei 2017 @ 13:10:
[...]

Ik zou je wel willen aan raden om je onderste regel weg te halen, die is niet compleet. Dan kloppen de totalen bovenin ook beter.
Dat scheelt een hoop :)
Ik had de berekeningsregels onder de laatste ingevulde regel gewoon laten staan. Nu ik die weggehaald heb, zijn de getallen ineens een stuk logischer :)

Ik begrijp alleen de Cumulatief-getallen niet helemaal. Als ik in een maand 10kWh aan stroom verbruik en 6kWh opwek met zonnepanelen, dan zou ik cumulatief 4kWh verwachten.
Jouw sheet maakt daar 16kWh van. Zie ik iets over het hoofd?

Edit, ik zie het al. De grote getallen in de eerste regel zijn gebaseerd op de Prognose bij de laatst ingevulde regel. Die waarden worden berekend vanuit de gemiddelden over meerdere jaren.
Naarmate meer informatie ingevuld zal worden, zullen de waarden logischer worden :)

[Reactie gewijzigd op maandag 29 mei 2017 15:54]


Door Tweakers user nickyb2, maandag 29 mei 2017 15:14

BillsGate schreef op maandag 29 mei 2017 @ 14:56:
[...]
Ik begrijp alleen de Cumulatief-getallen niet helemaal. Als ik in een maand 10kWh aan stroom verbruik en 6kWh opwek met zonnepanelen, dan zou ik cumulatief 4kWh verwachten.
Jouw sheet maakt daar 16kWh van. Zie ik iets over het hoofd?
Je hebt de volgende getallen nodig:

+T1 (afname, telwerk 1)
+T2 (afname, telwerk 2)
-T1 (teruglevering, telwerk 1)
-T2 (teruglevering, telwerk 2)
Opwekking.

Om te bepalen wat je dan verbruikt is het (+T1 + +T2) + Opwek - (-T1 + -T2). Dus stel je neemt 10kWh af (5 in het laag tarief, 5 in het hoog tarief), levert niets terug en wekt 6kWh op dan heb je 16kWh verbruikt.
(5 + 5) + 6 - (0 + 0) = 16kWh

Immers heb je totaal 10kWh afgenomen, je hebt 6kWh opgewekt, maar 0 terug geleverd. Al je opgewekte elektriciteit heb je dus gelijk verbruikt.

Door Tweakers user Harm_H, dinsdag 30 mei 2017 00:45

Alles automatiseren? 'Factorio'? :)

Door Tweakers user icecr0wn, donderdag 1 juni 2017 11:26

Interessant sheet. Zeker bruikbaar voor me.

Volgens mij mis ik aparte tarieven voor T1 en T2. Ik heb momenteel normaal stroom (T1) en nachtstroom (T2) met verschillende tarieven.

Door Tweakers user nickyb2, donderdag 1 juni 2017 14:05

icecr0wn schreef op donderdag 1 juni 2017 @ 11:26:
Interessant sheet. Zeker bruikbaar voor me.

Volgens mij mis ik aparte tarieven voor T1 en T2. Ik heb momenteel normaal stroom (T1) en nachtstroom (T2) met verschillende tarieven.
Klopt. Ik heb zelf geen dubbel tarief, die paar euro per jaar verschil vind ik verwaarloosbaar. Daarom heb ik daar zelf nooit onderscheid in gemaakt.

Door Tweakers user marcel87, vrijdag 2 juni 2017 14:16

Je krijgt, tenzij je elke dag je meterstanden invult, geen inzicht in hoeveel je elke dag verbruikt. Ik vind dat zelf namelijk totaal niet belangrijk. De ene dag staat bij mij de wasmachine, droger en vaatwasser aan, de andere dag weer niet. De hoeveelheid elektriciteit die ik per dag verbruik veranderd te veel waardoor het voor mij niet interessant is.
Hier ben ik wel mee eens. Ik zelf doe dit ook gewoon 1x per maand. Gewoon notificatie op mijn telefoon dat ik het weer eind van de maand moet doen. En aangezien we steeds verder besparen heb ik gewoon vaak zin om aan het eind van de maand te kijken wat nu de standen zijn. Soms denk ik halverwege de maand "was het maar 30 april of 31 mei, etc", haha. :+

Interessant van jouw sheet vind ik wel de indicaties, zoiets wil ik ook nog wel maken, maar omdat we nog verder besparen vraag ik mij af hoe nauwkeurig die indicatie te krijgen is. Aan een onnauwkeurige indicatie heb je m.i. niet veel aan.

Mijn sheet is daarentegen redelijk standaard, maar wel aanzienlijk breder dan die van jou... die van jou vind ik wel mooi compact. Ik vul hier de meterstanden in, bereken het verschil, bereken voor elk jaar het maandelijks cumulatief, totaalverbruik per jaar en totale kosten per jaar. Ook nog de kWh/kWp efficiëntie van de PV. Ik vind kosten per maand niet bijster interessant omdat gas het duurst is en dit toch vooral in de koude maanden is. Dan krijg je een wat rare maandkostenverdeling in het hele jaar en liever betaal ik elke maand hetzelfde. Dus ik toets dat niet, maar gebruik alleen de vorige jaartotalen in mijn overstapsheet. Daar bepaal ik elk jaar wanneer ik wil overstappen hoe de kostenverdeling is en rolt onderaan ook een maandbedrag uit. Daarbij ga ik sowieso ook uit van wat reserve (±15% hoger bedrag) voor een strengere winter. Dit klopt in mijn geval altijd wel goed, meestal betaal ik niet veel te veel en krijg ik een beetje terug. Geeft toch een beter gevoel dan bijbetalen, al maakt het onder aan de streep natuurlijk niks uit. :P

Tevens bereken ik hoeveel totaalverbruik ik heb elke maand, want ik heb geen slimme meter maar nog een 1 standen Ferraris. Dit doe ik ahv PV stand op omvormer en eindstand op Ferrarismeter. Dus stand PV is bijv. 350kWh opgelopen, terwijl de Ferraris -124 is, dan heb ik blijkbaar 350-124=226kWh verbruikt. In de winter zal dat een plusgetal zijn, bijv. PV 60kWh en verbruik Ferraris +180kWh = tot 240kWh, etc. Verder noteer ik ook de standen waterverbruik en bereken daarvan de kosten van zowel leverancier als gemeentelijke rioolheffing per jaar. Daar zit dan wel een overgang in omdat altijd in het begin van het jaar de rioolheffing en leverantieprijzen opnieuw worden bepaald... dat neem ik standaard mee in de berekening.

Daarnaast houd ik in een ander tabblad een logboek bij van de meest aanzienlijke veranderingen en geef daarbij aan op welk vlak dit is (dus gas, elektra, water of combi's) en daarvan de duur. Bijv. als ik de CV heb bijgevuld, heb uitgezet voor langere periode of de auto op straat heb gewassen, etc. Als ik dus maandelijkse afwijkingen noteer kan ik dat ergens aan toewijzen en er proberen van te leren/eerder te zien in het vervolg. Al vallen sommige afwijkingen niet altijd te verklaren, ook omdat ik niet de enige verbruiker ben in dit huis en ik dus niet altijd weet wat een ander doet. Soms vraag ik dat nog na.
Resterende veranderingen in elektrische verbruikers heb ik een aparte sheet waar ik de nulsituatie heb gemeten en het verbruik heb bepaald. Alle aanpassingen noteer ik en/of meet ik eerst weer en staan daar op een nieuw tabblad om de winst te berekenen. Dit verminderd met de aanschafkosten en de verwachten terugverdientijd. Zo bepaal(de) ik ook welk apparaat het beste het eerst kan worden vervangen. Dit zag je dan overal in terug.

Als laatste heb ik een tabblad grafieken waar ik overzichtelijk de maandtotalen van meerdere jaren laat weergeven. Dan worden de verschillen echt zichtbaar, zowel per jaar als maanden onderling. Ook hier voor afwijkingen weer terug te grijpen naar het logboek of andere data op internet. Te denken aan PVoutput vwb vergelijk instraling/opwek in mijn buurt of weerstatisteken.nl vwb zonuren en afwijking in etmaaltemperaturen (mbt gas).

Wel vrij veel lijkt het, maar het is langzaam uitgebouwd naar zoveel. Ik meet nu bijna 4 jaar elke maand op deze manier, dus het langzaam uitbreiden valt dan wel mee en geeft weer extra inzichten. Is ook gewoon leuk. :)

Door Tweakers user nickyb2, woensdag 7 juni 2017 18:52

marcel87 schreef op vrijdag 2 juni 2017 @ 14:16:
[...]

Interessant van jouw sheet vind ik wel de indicaties, zoiets wil ik ook nog wel maken, maar omdat we nog verder besparen vraag ik mij af hoe nauwkeurig die indicatie te krijgen is. Aan een onnauwkeurige indicatie heb je m.i. niet veel aan.
Onnauwkeurig heb je inderdaad niet zo heel veel aan. Maar zoals ik hem nu heb geeft hij mij een juiste indicatie. Nadeel is dat het pas zo nauwkeurig wordt als je er drie jaar aan meterstanden in hebt zitten.
marcel87 schreef op vrijdag 2 juni 2017 @ 14:16:
[...]

Mijn sheet is daarentegen redelijk standaard, maar wel aanzienlijk breder dan die van jou... die van jou vind ik wel mooi compact. Ik vul hier de meterstanden in, bereken het verschil, bereken voor elk jaar het maandelijks cumulatief, totaalverbruik per jaar en totale kosten per jaar. Ook nog de kWh/kWp efficiëntie van de PV. Ik vind kosten per maand niet bijster interessant omdat gas het duurst is en dit toch vooral in de koude maanden is. Dan krijg je een wat rare maandkostenverdeling in het hele jaar en liever betaal ik elke maand hetzelfde. Dus ik toets dat niet, maar gebruik alleen de vorige jaartotalen in mijn overstapsheet. Daar bepaal ik elk jaar wanneer ik wil overstappen hoe de kostenverdeling is en rolt onderaan ook een maandbedrag uit. Daarbij ga ik sowieso ook uit van wat reserve (±15% hoger bedrag) voor een strengere winter. Dit klopt in mijn geval altijd wel goed, meestal betaal ik niet veel te veel en krijg ik een beetje terug. Geeft toch een beter gevoel dan bijbetalen, al maakt het onder aan de streep natuurlijk niks uit. :P
Ik zou graag jou sheet ook wel willen zien. Mijn sheet kan altijd beter worden denk ik dan. De maand totalen vind ik dan niet bijzonder interessant. Ik probeer alles terug te leiden naar een heel jaar. Normaal gesproken stap ik elk jaar over dus wil gewoon weten hoeveel ik ongeveer kan terug verwachten of kan bij betalen. Elk jaar pas ik ook mijn voorschot aan om zo dicht mogelijk bij de indicatie te zitten. Al moet de energietent dan ook meewerken. Ik betaal liever bij dan dan ik terug krijgen, maar ieder zijn voorkeur.
marcel87 schreef op vrijdag 2 juni 2017 @ 14:16:
[...]
Daarnaast houd ik in een ander tabblad een logboek bij van de meest aanzienlijke veranderingen en geef daarbij aan op welk vlak dit is (dus gas, elektra, water of combi's) en daarvan de duur. Bijv. als ik de CV heb bijgevuld, heb uitgezet voor langere periode of de auto op straat heb gewassen, etc. Als ik dus maandelijkse afwijkingen noteer kan ik dat ergens aan toewijzen en er proberen van te leren/eerder te zien in het vervolg. Al vallen sommige afwijkingen niet altijd te verklaren, ook omdat ik niet de enige verbruiker ben in dit huis en ik dus niet altijd weet wat een ander doet. Soms vraag ik dat nog na.
Resterende veranderingen in elektrische verbruikers heb ik een aparte sheet waar ik de nulsituatie heb gemeten en het verbruik heb bepaald. Alle aanpassingen noteer ik en/of meet ik eerst weer en staan daar op een nieuw tabblad om de winst te berekenen. Dit verminderd met de aanschafkosten en de verwachten terugverdientijd. Zo bepaal(de) ik ook welk apparaat het beste het eerst kan worden vervangen. Dit zag je dan overal in terug.
Voor mij gaat dit dan net te ver. Water houdt ik niet bij, wel gedaan, maar veranderde bij mij eigenlijk nooit echt heel veel. Het enige waar ik het voor deed is om te kunnen detecteren of ik ergens een lek heb.
marcel87 schreef op vrijdag 2 juni 2017 @ 14:16:
[...]
Als laatste heb ik een tabblad grafieken waar ik overzichtelijk de maandtotalen van meerdere jaren laat weergeven. Dan worden de verschillen echt zichtbaar, zowel per jaar als maanden onderling. Ook hier voor afwijkingen weer terug te grijpen naar het logboek of andere data op internet. Te denken aan PVoutput vwb vergelijk instraling/opwek in mijn buurt of weerstatisteken.nl vwb zonuren en afwijking in etmaaltemperaturen (mbt gas).
Ik gebruik de grafieken van PVO daarvoor. Ik stuur elke 5 minuten mijn opwekking en consumptie naar PVO en krijg daar de grafieken van. Dit is voor mij voldoende heb daarom geen behoefte gehad om ze in de sheet te verwerken. De sheet is voor mij puur de indicatie van de te verwachten opbrengst, verbruik en kosten.

[Reactie gewijzigd op woensdag 7 juni 2017 18:52]


Reageren is niet meer mogelijk